JAK SE STRAVOVAT ZDRAVĚ A ŠŤASTNĚ – PRŮVODCE PRO RODIČE A DĚTI

 

Jak se správně stravovat
Průvodce zdravou stravou pro rodiče a děti

 

JAK SE STRAVOVAT ZDRAVĚ A ŠŤASTNĚ – PRŮVODCE PRO RODIČE A DĚTI

1.Objevujte společně s dětmi různorodost chutí a barev, které nabízí příroda. Ovoce a zelenina, celozrnné pečivo, mléko a jogurty, ryby a kuřecí maso jsou skvělými zdroji vitamínů, minerálů a bílkovin.


2.Naučte děti poslouchat své tělo a jíst podle svého hladu a chuti. Nejlépe 5-6x denně v menších porcích. Nevynechávejte snídani, která dodá energii na celé dopoledne. A nezapomínejte na pitný režim – voda, ovocné čaje nebo šťávy jsou lepší než sladké limonády.


3.Připravujte dětem do školy svačiny, které je zasytí a zároveň jim dodají potřebné živiny. Zkuste kombinovat celozrnné pečivo s rostlinným tukem a sýrem nebo šunkou, ovoce nebo zeleninu a jogurt nebo mléko. Taková svačina jim pomůže soustředit se ve škole a mít dostatek síly na hraní.


4.Zvykejte děti na pravidelnou konzumaci mléčných výrobků, které obsahují vápník pro zdravé kosti a zuby. Vyberte si spíše ty s nižším obsahem tuku. Zařaďte do jídelníčku i mořské ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jod a vitaminy A a D. Tyto látky podporují správný vývoj mozku, očí a imunity. Ryby vařte, dušte nebo pečte, vyhýbejte se smažení.


5.Omezte u dětí příjem potravin s vysokým obsahem živočišných tuků, jako jsou tučné maso, uzeniny, máslo, sádlo nebo konzervy. Tyto potraviny mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a zatěžovat srdce a cévy. Nahraďte je rostlinnými tuky, jako jsou olivový olej, avokádo nebo ořechy. Tyto tuky mají prospěšné účinky na krevní tlak a cévní stěny.
6.Učte děti střídmosti v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů. Tyto potraviny mohou vést k nadváze, cukrovce nebo zubnímu kazu. Sacharidy by děti měly přijímat hlavně z cereálií, ovoce a zeleniny. Tyto potraviny obsahují také vlákninu, která podporuje trávení a střevní mikroflóru.


7.Nedosolujte již hotové pokrmy; sůl a solené potraviny dětem nabízejte jen výjimečně. Nadměrný příjem soli může způsobovat vysoký krevní tlak, otoky nebo problémy s ledvinami. Používejte raději bylinky, koření nebo citronovou šťávu, které dodají jídlu chuť i vůni.


8.Důležitý je také vhodný a dostatečný výběr nápojů. Děti by měly pít denně 25-50 ml tekutin na kilogram hmotnosti, podle věku, teploty a fyzické aktivity. Kromě vody se doporučuje pít také ovocné čaje, vhodné jsou nápoje s ovocnými či zeleninovými šťávami, případně obohacené vitaminem C nebo jinými nutričními látkami, např. jodem.


9.Učte děti zdravému způsobu života svým vlastním příkladem a aktivně se zajímejte o to, co jedí mimo domov. Nezapomeňte na pohyb; je prevencí obezity, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a řady dalších onemocnění.


10.Snažte se alespoň večeři jíst jako rodina pohromadě. Jezte v klidu, v sedě a jídlo si náležitě vychutnejte. Společné stolování rodinu nejen nasytí, ale i stmelí!

A jedna rada na závěr:
Učte děti uplatňovat právo na aktivní volbu potravin. Učte je přemýšlet o jejich výživě a o tom, jak ji správně ovlivňovat. Mají-li děti možnost si vybírat, ať je to spíše čerstvé ovoce a zelenina a omezení smažených pokrmů a konzerv, přesolených či naopak přeslazených pochutin.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *